15 Haziran 2012 Cuma

Anzer Balı

Anzer Balı Türkiye’de üretilen ve Dünyada eşi emsali bulunmayan kır çiçek flora örtüsüne
sahip olan, İngiliz-Alman botanikçilerin yaptığı araştırmalarda 450-500 çeşit çiçek bulunan,
bunların içinde 80-90 tane endemik çiçek yalnız Anzerde yetişmekte ve bu çiçeklerden
arıların topladığı bal dertlere deva hastalıklara şifa dünyaca ünlü Anzer çiçek balıdır.
Haziran ayinin ilk haftasıyla birlikte kısmen karlı bölgelerde kardelenlerle birlikte bahara
ve yeşilliğe ilk adımını atan Anzer, müthiş güzelliğini haziranla başlayıp temmuzda zirveye
taşıyıp ağustosta tamamlar. Haziranın son haftasında gözlerini çiçeklere açan arılar ağustos
ayinin ortasına kadar ballarını tamamlarlar.
Anzerde İklim şartlarına bağlı olarak ağustosun birinci yada ikinci haftasında sağılma
(hasat edilme) denilen işlemle ballar kovanlardan alınır. Hava şartlarının etkisine, çayırların
(çimenlerin) erken biçilmesine bağlı olarak bal üretim miktarı değişkenlik arz etmektedir. Çok
az, hatta hiç olmadığı yıllar olmuştur.
Anzerde ağaç yetişmemektedir bu yüzden Anzer balında sadece Anzer yöresinde yetişen
endemik çiçeklerin polenleri bulunmalıdır aksi taktirde gerçek Anzer balı değildir. Anzer
balının sahte olup olmadığını anlamak için polen analizi yapılmaktadır.
Anzer balına dışarıdan şeker veya herhangi başka bir katkı maddesi verilmemektedir. Anzer
balı ısıl işlem görmeden sağılmaktadır. 40 °C`nin üzerindeki sıcaklıklar balın içindeki
enzimleri ve polenleri etkisiz hale getirdiğinden soğuk sağım yapılmaktadır.Anzer balı
ekmeğe sürülüp kahvaltıda tüketilen normal ballardan değildir. Anzer balı genellikle
hastalıklara şifa niyetiyle tüketilmektedir..
Anzer balı Ankara Hacettepe Üniversitesinde analiz edilip garantisi tescil edilen bir baldır.
Anzer balı deden toruna, Osmanlı İmparatorluğundan beri ilaç olarak kullanılarak
gelmektedir. Osmanlı Padişahlarına Anzer balı kuvvet macunu olarak verilirdi. Anzer balı
birçok hastalığın şifa kaynağıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder